Anger Management: Hvordan håndterer du din vrede?

Vrede er noget, vi alle kender, men når den tager overhånd, kan konsekvenserne blive ødelæggende. Hvad stiller man så op, når den indre flamme brænder for voldsomt? Det handler ikke kun om at lære at kontrollere vreden, når den opstår, men også om at forstå, hvad der ligger bag.

Der er nemlig en grund til, at vreden dukker op – og den kan vi lære at arbejde med. Vi kan derfor både bruge en kognitiv tilgang til at håndtere vreden i øjeblikket og en integral tilgang til at dykke ned i de dybere årsager, som udløser den.

Den kognitive vej til at dæmpe ilden
Når vi taler om klassisk Anger Management, handler det om at få greb om vreden i det øjeblik, den opstår. Hvilke værktøjer kan du så bruge, når du føler, at vreden er ved at tage styringen?

Opdag dine triggere Det første skridt er at finde ud af, hvad der sætter din vrede i gang. Er det bestemte situationer? Personer? Kommentarer? Når du ved, hvad dine triggere er, har du mulighed for at være forberedt næste gang. Det er som at kende en fælde på din vej – du kan gå udenom, før du falder i.

Genkend kroppens advarsler Vreden dukker ikke bare op uden varsel. Kroppen sender signaler først – måske begynder din vejrtrækning at blive hurtigere, eller dine muskler spænder op. Ved at blive bevidst om disse tegn kan du tage kontrol, før vreden når et punkt, hvor den er svær at styre.

Tag en pause Hvis du mærker, at vreden stiger, kan en simpel pause være det, der redder situationen. Træk vejret dybt, gå en tur, eller fjern dig fra det, der udløser vreden. Giv dig selv tid til at falde til ro, inden du reagerer.

Perspektivskifte Prøv at se situationen fra en anden vinkel. Er det muligt, at den anden persons handlinger ikke var bevidste? Kunne der være en anden grund til deres opførsel? Ved at tænke sådan kan du tage brændstoffet ud af vreden.

Sund udtrykkelse af vrede Det er ikke nok bare at ignorere vreden. Den skal ud – men på en sund måde. Lær at sætte ord på, hvad du føler, og hvad du har brug for, uden at angribe eller skyde skylden på andre.

Evaluér bagefter Når stormen har lagt sig, kan du reflektere over, hvad der skete. Hvad fungerede godt? Hvad kunne du have gjort anderledes? Denne proces hjælper dig med at blive stærkere og mere bevidst næste gang, vreden lurer.

Den integrale vej til forståelse
Den kognitive tilgang er god til at tackle vreden i nuet, men hvad med de dybere årsager, som ulmer under overfladen? Her kommer den integrale tilgang ind i billedet. Vrede er ofte et tegn på noget dybere – uforløst smerte, gammel frustration eller måske følelsen af ikke at blive hørt eller respekteret.

Når vi arbejder integralt med vrede, ser vi på, hvem du bliver, lige før og under et vredesudbrud. Hvad sker der i dit sind? I din krop? Er der noget i din fortid, der trigges? Ved at forstå disse mønstre kan vi begynde at arbejde med at forløse den smerte, der driver vreden.

Hvad vil din vrede dig egentlig sige? Ofte handler vreden om beskyttelse. Den beskytter noget, du føler er truet – måske din værdighed, måske din frihed. Så hvad er det, din vrede forsøger at beskytte? Og er der en anden måde, du kan imødekomme dette behov på uden at skade dig selv eller andre?

Når vi begynder at tage os af de underliggende behov, kan vreden miste sin magt over os. Den bliver ikke længere en ukontrollabel kraft, men en del af dig, der har noget vigtigt at sige – noget, du kan lære af, hvis du lytter.

Tag ansvar – for dig selv og dem omkring dig
Det vigtigste, du kan gøre, er at tage ansvar for din vrede. At ignorere den eller lade den styre dig fører kun til smerte for både dig selv og dem, du holder af. Jo før du begynder at arbejde med din vrede, desto bedre bliver du til at tage kontrol. Vreden er der ikke for at ødelægge dig – den er der for at fortælle dig, at noget i dig trænger til at blive hørt og taget alvorligt.

Jens Tovborg

Psychotherapist. Attached to a residence for young people with psychosocial problems. Volunteer counselor for men in crisis. Four-year psychotherapist training from ID Academy and Master of science in sociology. Has had clients in therapy since September 2021. Member of the psychotherapist association in Denmark.

https://enkelterapi.com
Forrige
Forrige

At finde ro i alderdommens tanker

Næste
Næste

Når tidlige chok bliver til tungsind